festa crea't per la creativitat de gènere per la infancia. Activitats infantils a Barcelona

Festa CREA'T. Activitats per a tota la família

Hi ha activitats que duren tota la jornada i d’altres que tenen horaris específics. Si l’activitat té un horari concret, el trobaràs especificat a la descripció de l’activitat.

Per gaudir de la festa has de RESERVAR la teva plaça:

  • Entrada general
  • Entrada per les activitats d’aforament limitat (tallers de teatre, taller de rap i cinema familiar)

Atenció: consulta els horaris a la següent taula perquè hi ha activitats encavalcades que fa que l’assitència sigui incompatible entre elles.

La festa transcorre a la Fàbrica de Creació, excepte el cinema, que es fa a l’Espai Bota (veure mapa).
Les activitats són aptes per a totes les edats excepte si s’especifica el contrari.

Llistat d'activitats 2024

HORARIS I ESPAIS DE FESTA CREA'T 2024
espai dressing festa CREA'T

Espai dressing

T’agrada experimentar amb la teva imatge? T’has posat mai roba de la secció tradicionalment masculina o femenina? Creus que et sentiràs igual? La roba i allò que ens posem, ens fa canviar la manera d’estar al món? Ens relacionem amb els altres i es relacionen amb nosaltres de la mateixa manera depenent del que vestim?
A l’espai Dressing hi trobaràs vestuari i complements per trencar amb els estereotips de gènere per experimentar i gaudir amb el teu costat més creatiu i bandarra. Per totes les edats, perquè experimentar no només és cosa de criatures!

Transforma’t en tot allò que vulguis ser amb un maquillatge molt divertit i allunyat d’estereotips i el binarisme.

Inspira’t amb les nostres propostes transgressores i divertides.

Llueix les teves ungles amb una infinitat de colors. Duràs un món màgic a la punta dels dits.

Diverteix-te explorant les mil i una possibilitats dels teus cabells més enllà de les normes de gènere.

Espectacle Liu

Contacontes: "Liu" (13h)

A Liu li agrada el gelat de coco, passejar sota els estels cap per avall, nedar amb el cul fora de l’aigua i rodar amb la bicicleta. 

A vegades es creua amb persones adultes que tenen la mania de preguntar-li si és nen o nena.

Liu qüestiona aquesta mirada adulta ens convida a mirar el món sense estereotips de gènere.

Lady Ixchell (Ell/ella) actriu, performer, drag queen i educadora artística.
Isa Sina (Elle) divulgadori, autori de Liu, contacontes i acompanyant de criatures i famílies a través de l’educació social.

20000 especies de abejas película gratis

Cinema: "20.000 especies de abejas" (10:30h Espai Bota)

Acompanya la Cocó, una nena trans de vuit anys a la recerca de la seva identitat. El seu entorn insisteix en anomenar-la Aitor, però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. La seva mare Ane (Patricia López Arnaiz), sumida en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb les seves tres criatures a la casa materna, on resideix la seva mare Lita (Itziar Lazkano) i la seva tia Lourdes (Ane Gabarain), estretament lligada a la cria d’abelles i la producció de mel.

Projecció a les 10:30h a l’Espai Bota (al recinte Fabra i Coats). Places limitades. Recomenada a partir dels 7 anys.

espai la caseta. racó de cures

La casa

Espai de joc simbòlic per posar les cures al centre i visibilitzar la importància de sostenir la vida.

Durant el matí hi trobaràs un taller per a la canalla per a aprendre a plegar la roba i un altre on podràs plantar i emportar-te una llavor per cuidar-la i fer-la crèixer.

curts amb perspectiva de gènere

Petites històries per reflexionar

Gaudeix amb aquests curtmetratges de la màgia, la fantasia i la llibertat sense cotilles.

A càrrec de La diferència: videocontes educatius lgtbiq+

racxó de lectuafesta crea't

Obrint mons amb la literatura!

Espai de contes per llegir en família on trobaràs històries que trenquen motlles i amplien els imaginaris.

N’hi ha un munt per triar i remenar!

Taller de rap queer infantil (10:30h) PLACES EXHAURIDES

Crea’t el teu rap per expressar-te lliurement, sense encotillaments de gènere. En aquest taller aprendràs mitjançant jocs l’estructura de la rima i com dir el que penses amb estil i flow. Improvisarem, escriurem i practicarem!

Infants de 5 a 10 anys. Màxim 10 participants. PLACES EXHAURIDES.

taller de teatre Crea't

Tallers de teatre (11h i 12h) PLACES EXHAURIDES ALS DOS TALLERS

Vet aquí que una vegada hi havia… contes repensats! Partirem dels contes clàssics que els infants coneguin i jugarem a pensar noves versions que trenquin amb els estereotips i els binarismes, gaudint de crear nous imaginaris i fent les representacions dels nous personatges.

Places limitades a 15 infants. PLACES EXHAURIDES.

Jocs teatrals per explorar, donar visibilitat i valorar la diversitat de les identitats i expressions de gènere. El joc i el cos posaran en acció insòlites situacions i escenes per explorar i reinventar aquesta cosa que anomenem gènere.

Places limitades a 15 infants. PLACES EXHAURIDES.

taller de xapes

Taller de xapes: lemes desobedients

Un any més, fabricarem les nostres pròpies xapes amb divertides frases desobedients! I, si et ve de gust, podràs fer un preciós i gamberro lettering o el teu propi disseny a una xapa que et podràs endur posada.

taller de collage

Taller de collage: la nostra expo

Entre totis farem una exposició en directe i podràs aprendre les tècniques del collage i del cadàver exquisit per crear col·laborativament personatges diferents que trenquin estereotips.

I ull viu! Els exposarem tots en directe a una mostra que anirà creixent al llarg de la festa. 

 

Taula rodona (12:30h)

Les escoles estan preparades per acompanyar a criatures sense gènere assignat? A qui beneficia preparar l’escola per acollir criatures sense gènere assignat? Només a aquestes criatures? Quin paper tenen les escoles en la transmissió dels estereotips? És possible l’educació formal sense gènere? L’administració acompanya? Quines experiències en centres educatius existeixen?

A la taula de CREA’T en parlarem amb docents i educadores i coneixerem experiències catalanes i suèques.

PONENTS

Sueca, queer, vivint entre Espanya i Suècia amb la seva dona i dues criatures.

Pedagoga i consultora en gènere i en crítica de les normes (norm criticism).

Va treballar durant 5 anys en l’escola infantil “Egalia” a Estocolm, Suècia, una de les escoles infantils més destacades de Suècia i del món pel seu perfil de gènere. Era la primera escola infantil sense gènere, amb una pedagogia de gènere, crítica amb les normes i amb un certificat LGBTQ.

Estudis universitaris en gènere, pedagogia, crítica de normes i transactivisme.

Activista trans i feminista. Professor de biologia a secundària. Expert en educació sexual.

Les escoles bressol estan preparades per acollir infants sense gènere assignat? Com es preparen? Quins reptes han d’afrontar? Quins dubtes sorgeixen i com els resolen? Aquestes i moltes altres preguntes serviran de base per les reflexions que ens aproparan l’equip de l’EBM el Petit Príncep de Barcelona, que porta anys treballant i formant-se per introduir la perspectiva de gènere i trencar amb els estereotips a tots els àmbits i situacions del dia a dia del centre.

Irene Cardona Curcó, que ens aportarà la seva mirada com antropòloga i coordina el projecte Créixer Lliures, per una criança feminista sense sexisme, una plataforma que porta anys treballant i teixint xarxes per una educació sense gènere. 

Consultora en gènere, especialista en coeducació i pedagogies feministes. Porta anys acompanyant a diferents escoles per introduir la perspectiva de gènere interseccional. Està al capdavant de L’hora Lliure.

Jun Moyano Festa Creat Guia de Llenguatge no binari

Xerrada: llenguatge no binari (11:30h)

Quan parlem incloem a totes les persones? Quines conseqüències té deixar-se a una part de la població? Com podem fer servir el llenguatge no binari? Tens dubtes amb els pronoms a utilitzar?

Jun Moyano ens presenta la Guia gramatical de llenguatge no-binari, de l’Editorial Raig Verd, per a que et puguis llençar a la piscina del llenguatge no-binari amb seguretat!

Jun Moyano és activista no-binàriï i coordinadori de la Guia gramatical de llenguatge no-binari, Editorial Raig Verd. Graduadi en el Màster de Dones, Gènere i Ciutadania de la UB, ha treballat en la prevenció d’agressions sexuals i en la inclusió de comunitats infrarepresentades en el sector tecnològic.

Ona Laín Gonzalez és col·laboradora de la Guia gramatical de llenguatge no-binari i mestra, fa servir els pronoms ella i elli. Rari des de sempre, no encaixar sovint l’ha acostat de forma automàtica als activismes. Li apassiona veure peques aprendre a llegir i a pensar i vol estar a primera fila fent de les escoles un lloc més amable per lis que es surten del motlle.

exposició animals lgtb

Exposició: Una Mirada LGTBI+ al Món Animal

L’exposició proposa una reflexió, des d’una perspectiva LGTBI+, sobre la diversitat sexual en el món animal, allunyant-se dels estereotips i preceptes socials imposats de l’èsser humà.

Mitjançant diversos panells, es plantegen temes com: Quants sexes hi ha? Què és la intersexualitat? És necessari més d’un individu per reproduïr-se? Què és la orientació sexual? Com expressen els animals l’interés cap als altres? Com s’aparellen els animals? Les relacions sexuals sempre s’enfoquen a la reproducció? Què és una família? Què és el gènere?

Una Mirada LGTBI+ al Món Animal és una exposició produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i comissariada per Una Mirada LGTBI+, amb la col·laboració de PRISMA.

otras flores. Exposició Festa Crea't

Exposició: Otras Flores

Exposició immersiva amb una selecció de fotografies i textos del llibre Otras flores, un àlbum fotogràfic d’infàncies LGTBIQ+, de l’Editorial Dos Bigotes, recopilat per Xavi Reyes en el que les protagonistes, ara persones adultes, comparteixen reflexions, anècdotes, històries de primers amors, records entranyables i memòries de qui van haver de fer-se grans a la força. La selecció de fotografies per l’exposició ha estat a càrrec del mateix Xavi Reyes.

Paral·lelament a aquesta exposició t’animem a participar de l’exposició col·lectiva que farem el dia de la CREA’T.

Porta fotografies de la teva infantesa no normativa i penja-les al collage que crearem conjuntament. També ens les pots enviar per correu a hola@festacreat.com 

Perquè totis hem estat «otras flores».

Altres espais a la Festa

A CREA’T també hi trobaràs:

  • Punt de venda de llibres i contes a càrrec de La Raposa, llibreria feminista del Poble Sec.
  • Espai condicionat amb microones, taules i cadires per donar menjar a nadons.
  • Espai de relaxació amb sofàs.
  • Espai per aparcar els cotxets al hall de l’entrada.

OFF CREA'T. Formació en gènere per a docents

La creativitat de gènere a l'àula. Formació i bones pràctiques.

3 sessions: 1, 2 i 3 de juliol de 2024 de 17:00h a 19:40h
Taller de 10 hores de durada.

On: Espai Jove La Fontana
Gran de Gràcia 190-192 ( Barcelona )

Activitat gratuïta. Formació reconeguda i certificada pel Departament d’Eduació de la Generalitat de Catalunya.

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT

A les aules, la dissidència de tot el que envolta el gènere acostuma a ser invisible per a docents i alumnat. Però les identitats no binàries sempre hi són, les orientacions del desig no normatives sempre hi són i les expressions de gènere que trenquen els mandats socials sempre hi són. Davant d’un sistema que força a criatures i adolescents a encotillar-se en uns estereotips inamovibles i discriminatoris, els centres educatius han de donar eines a l’alumnat per a créixer en autoconeixement, llibertat i donant valor a la diversitat.

En aquesta formació impartida per l’Anna Tutzó de L’Hora Lliure – Associació Espai i Lleure treballarem conceptes, situacions i eines per a abordar aquesta qüestió i promoure la creativitat de gènere a l’aula. Durant el taller cada participant desenvoluparà un projecte personalitzat per dur a terme a l’escola. Hi ha dues hores de treball fora del horari del taller.

REQUISITS DE LA CERTIFICACIÓ

Assistència del 80% com a mínim i la realització de totes les tasques proposades de manera satisfactòria.

S’avaluarà el treball fet durant el taller per introduir un canvi de mirada, així com la implicació en els debats i reflexions proposades. Cada persona participant serà guiada i acompanyada durant el taller per desenvolupar un projecte personalitzat per dur a terme a l’escola.

PERSONES DESTINATÀRIES

Equip docent d’escoles d’infantil i primària.

Scroll al inicio